WCK Wet op het Consumentenkrediet

WCK

De Wet op het Consumentenkrediet, WCK, is dus in het leven geroepen voor consumentenbescherming. De overheid is namelijk van mening dat de consumenten zwakker zijn dan de kredietverstrekker. Maar weinig consumenten zullen in staat zijn op een kredietofferte door te rekenen en de consequenties te doorzien. Nu nog ziet de overheid de consumenten als een zwakkere partij gezien de ideeën van het hebben van een financieel rijbewijs voor consumenten, aldus minister de Jager.

Het risico is aanwezig dat men te diep in de schulden steekt. Steeds meer Nederlands hebben schulden en de schulden worden steeds groter. In het verleden bevonden zich ook malafide partijen in de kredietmarkt, die in advertenties en andere commerciële uitingen een te rooskleurig beeld schetsten van de financiële verplichtingen. Dit wordt volgens het recht ook misleiding genoemd.

De Wet op het Consumentenkrediet (WCK) richt zich op deskundige kredietverstrekkers die krediet verstrekken aan particulieren. Het gaat dan met name om consumptief krediet (geld lenen door consument):

  • Met een looptijd van meer dan drie maanden; en
  • Met een kredietsom van minder dan 40.000 euro.

De WCK is er dus niet voor de zakelijke partijen. Zakelijke partijen lenen dikwijls meer dan 40.000 euro. Eveneens vallen hypotheken dus ook niet onder de bescherming van WCK.

De WCK is van toepassing voor:

Bij het artikel over informatie verstrekken aan consumenten zullen we lezen dat de BKR dan een grote rol gaat spelen bij aanvragen voor geld lenen.

Comments are closed.