Wat is een negatieve BKR registratie?

Vrijwel alle leningen worden bij de Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Dit kunnen leningen zijn via de banken, maar ook aankopen via afbetalingen bij de online winkels kunnen geregistreerd staan. Zelfs de mogelijkheid van rood staan staat in de BKR. Hypotheken staan niet in de BKR, maar worden elders geregistreerd.

Kredietverstrekkers informeren bij de BKR naar de stand van zaken over u als aanvrager. Ze willen weten hoe uw financieel plaatje eruitziet, maar vooral of u zich houdt aan betalingen.

De BKR maakt gebruik van verschillende noteringen: coderingen. Zo wordt er gewicht toegewezen aan de notering. Niet elke notering is immers even erg.

De BKR pakt simpelweg gebruik van 4 coderingen.

  1. Code 1 staat voor dat er een betaling-, aflossing- of schuldregeling is getroffen. U heeft ooit een schuld gemaakt, maar hebt daarvoor een regeling getroffen.
  2. Code 2 staat voor dat de schuld opeisbaar is gesteld. U heeft zich bijvoorbeeld niet aan de betalingsregelingen gehouden en nu is de schuld volledig opeisbaar geworden.
  3. Code 3 staat voor afboeking.
  4. Code 4 staat voor onvindbaarheid. U was onvindbaar en geen regelingen zijn dan ook getroffen. Eveneens bestaat de schuld dan ook nog.

Zoals u waarschijnlijk al kan concluderen is de ene code erger dan de ander. De kredietverstrekker kijkt naar de coderingen, maar kijkt ook of er einddatum staat genoteerd. Wanneer de einddatum bijna vijf jaar geleden is, kan de kredietverstrekker hier soepeler mee omgaan dan wanneer de einddatum op een week geleden noteert.

Geld lenen met een negative BKR registratie is lastig. Veel banken, eigenlijk alle banken, checken bij de BKR. Hierdoor wordt geld lenen zonder BKR toetsing eigenlijk onmogelijk.

Geld lenen met BKR registratie is mogelijk maar hangt af van de codering. Indien u een negatieve BKR registratie heeft en geld wilt lenen kan dit vaak dan nog met een minilening tegen een hoge rente. Ook is het natuurlijk mogelijk om geld te lenen met een BKR registratie bij een particulier of in uw eigen netwerk. Vergeet ook niet dat u geld kunt lenen met BKR registratie bij uw werkgever! Uw werkgever is vaak geen deelnemende partij bij de BKR en zal dan ook geen BKR toetsing doen.

Bent u benieuwd naar uw BKR overzicht? U kunt u BKR registratie opvragen. Ook is het mogelijk om uw BKR registratie te verwijderen. Geld lenen zonder BKR registratie is een stuk makkelijker.

Comments are closed.