Schuldbemiddeling

Veel maatschappelijk werkers zien dit dagelijks. Mensen met schulden. Steeds meer consumenten hebben schulden en hebben behoefte aan schuldbemiddeling. Schuldhulpverlening is dan ook helemaal hot als het gaat op het gebied van dienstverlening. Veel maatschappelijk werkers krijgen cursussen voor schuldhulpverlening en zelfs opleidingen tot schuldhulpverleners vliegen rond de oren. En dit is allemaal niet voor niets. Zoals gezegd komen steeds meer mensen in de schulden en verwacht wordt dat dit alleen maar meer wordt.

Schulden ontstaan door verschillende redenen. Een bekende reden is een plotseling inkomensverlies door een baanverlies, maar ook plotselinge uitgaven kunnen leiden tot schulden. Schulden ontstaan wanneer de uitgaven groter zijn dan de inkomsten.

Dit klinkt allemaal heel simpel, maar vaak liggen er dieperliggende problemen bij het ontstaan van schulden. Schuldhulpverleners gaan uitzoeken hoe de schulden zijn ontstaan, maar vooral ook hoe de schulden kunnen worden opgelost.

Een bekende, maar ook drastische oplossing is de WSNP, Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Dit traject kan worden opgestart door de Gemeentelijke Kredietbank (GKB). De Gemeentelijke Kredietbanken zijn een soort banken die vooral zijn voor mensen met schulden. Zij kunnen sociale leningen verstrekken, maar helpen ook mensen met schulden door een schuldhulpverleningstraject te starten. Een schuldhulpverleningstraject is een minneljike traject en gaat niet altijd even soepel. Zo moeten de schuldeisers akkoord gaan met zo’n traject, maar gaan dan eigenlijk akkoord met een toekomstig verlies.

De GKB is vooral voor mensen die een BKR registratie hebben. Geld lenen met BKR registratie is dus mogelijk bij de GKB met een sociale lening, maar ook hebben veel mensen met een BKR registratie behoefte aan schuldbemiddeling. Hiervoor is dus de GKB uitermate geschikt. GKB is er voor hulp bij schulden.

Comments are closed.