Meer schulden, meer geld lenen met BKR registratie

In de afgelopen jaren is kredietverlening toegenomen, maar ook zijn de aantal probleemgevallen toegenomen. Steeds meer mensen hebben schulden. Uit onderzoek van een aantal jaren geleden is gebleken dat op basis van bij het BKR geregistreerde achterstanden circa 54.000 gezinnen in de financiƫle moeilijkheden verkeerden. Dit aantal is alleen maar gestegen. De oorzaken van deze moeilijkheden werden gevonden bij de kredietgevers- en bemiddelaarsgedrag.

Omdat lang niet alle schulden bij het BKR staan geregistreerd, is het werkelijke aantal probleemgevallen groter. Hulpverleners noemden aantallen van 150.000 tot 200.000 gezinnen in financiƫle moeilijkheden. De schuldenproblematiek werd een maatschappelijk probleem waarvoor ook de politiek belangstelling toonde.

Ook nu toont de politiek interesse in de schuldenproblematiek. Immers heeft de schuldenproblematiek behoorlijk wat raakvlakken met de huidige economische crisis. Het tegengaan van overcreditering was en is een belangrijke doelstelling van de nieuwe wetgeving: WCK. Dit is het voorkomen dat kredietnemers te veel krediet hebben zodat zij hun betalingsverplichtingen niet meer kunnen voldoen.

De schuldenproblematiek is een ruimer begrip dan overcreditering, omdat schulden ook uit andere bronnen kunnen ontstaan, zoals bijvoorbeeld huur. Ook liggen de oorzaken van de problemen dikwijls buiten de sfeer van de kredietverlening. Zo kan een echtscheiding of een plotselinge werkloosheid ook oorzaken zijn van schulden.

De Nederlandse bevolking heeft schulden, net als het land zelf. Ondanks de schulden zijn de aantal kredietverstrekkingen gestegen. Geld lenen met BKR registratie wordt massaal gezocht en steeds meer mensen nemen een lening ondanks een BKR. Geld lenen voor het inlossen van schulden is niet goed. Leen verantwoord.

Leave a Reply